Tillsatt socker och hälsa i ny europeisk granskning

Efter ett nordiskt initiativ blir det nu en ny europeisk vetenskaplig granskning om tillsatt socker och hälsa

”Håll igen på godis, bakverk, glass och annat med mycket socker. Minska särskilt på söta drycker”. Så lyder Livsmedelsverket allmänna råden till svenskar. Tillsatt socker bör utgöra max 10 procent av det dagliga energiintaget.

Behov av ny vetenskaplig granskning av tillsatt socker menar samtliga nordiska Livsmedelsmyndigheter

EFSA, den europeiska livsmedelsmyndigheten, har beslutat att göra en ny vetenskaplig granskning av hur socker påverkar hälsan. Granskningen är resultatet av ett önskemål från de nordiska livsmedelsmyndigheterna. Målet är ett gemensam europeiskt värde för hur mycket tillsatt socker det maximalt kan finnas i en hälsosam kost.

EFSA kommer med nya vetenskapliga råd om tillsatt socker i livsmedel inom några år

EFSA kommer att ge nya vetenskapliga råd om det dagliga intaget av tillsatt socker i livsmedel i början av år 2020. Myndigheten syftar till upprättandet av ett vetenskapligt baserad gränsvärde för daglig exponering för tillsatt socker från alla källor som inte är förknippade med negativa hälsoeffekter.

Mycket ny forskning om samband mellan konsumtion av tillsatt socker och övervikt och typ-2-diabetes

De senaste åren har det kommit mycket ny forskning om sambandet mellan sockerkonsumtion och övervikt och typ-2-diabetes. Myndighetscheferna på livsmedelsverken i Sverige, Finland, Danmark, Island och Norge skickade därför en önskan till Efsa om en ny vetenskaplig granskning. Målet är att sätta ett europeiskt referensvärde – en maxgräns – för tillsatt socker.

Ett gemensamt maxvärde av tillsatt socker är önskvärt i hela EU

De nordiska näringsrekommendationerna, som de svenska kostråden bygger på, har ett värde för tillsatt socker på max 10 procent av energin i maten.

– Ett maxvärde för hur mycket tillsatt socker som är acceptabelt i kosten, som gäller i hela EU skulle vara en styrka. Därför är vi väldigt glada över att Efsa lyssnat på våra önskemål, säger Irene Mattisson, senior risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Ny granskning av tillsatt socker behövs – den senaste är sju år gammal

Du kanske även gillar dettaDela detta socialt
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *