Future kitchen ger möjlighet till jobb för nyanlända

Nyanlända som är intresserade av utbildning och arbete inom storhushåll och restaurang får nu en chans till praktik i pilotprojektet Future Kitchen.

En av de största utmaningarna i offentlig måltidssektor är kompetensförsörjningen av ny måltidspersonal och utbildade kockar.

Future Kitchen ger en väg till utbildning och arbete för nyanlända

Nu har ett pilotprojekt startats för att ge nyanlända med uppehållstillstånd en möjlighet att satsa på utbildning och arbete inom storhushåll och restaurang. Pilotprojektet handlar om att öka kunskap, förmågan och att öka beredskapen i måltidsverksamheter att servera människor till olika behov.

Breddar rekryteringsbasen och ger nyanlända chans till jobb

Syftet med projektet är att bredda rekryteringsbasen, ge nyanlända en meningsfull sysselsättning. Dessutom ger det en möjlighet till språkträning och praktisk träning i arbetsstruktur i det nya hemlandet.

Future Kitchen är ett samverkansprojekt

Future Kitchen är ett samarbete mellan Måltid Sverige, Skolmatsakademin, Validering Väst, Arbetsförmedlingen och Västra Götalandsregionen. Deltagande kommuner i piloten är Vänersborg, Uddevalla, Vara, Skara och Götene kommuner.

Utbildade handledare och kombination av teori och praktik

Deltagarna år gå en två veckor lång introduktion för att ge grundläggande kunskaper i livsmedelssäkerhet och köksterminologi. Detta sker parallellt med språkutbildning vid SFI. Därefter går deltagarna ut på en tre månader lång praktik i storhushåll i någon av de deltagande kommunerna.

Praktikanterna följer då med kökspersonal som har gått en särskild handledningsutbildning för att ge bästa stöd till praktikanterna med syfte att  de ska kunna utvecklas till att bli självgående i kökets grundläggande arbetsuppgifter.

Nyanlända som deltar ska ha ett intresse av restaurang och storhushåll

De nyanlända som deltar i projektet ska ha ett eget intresse av restaurang och storhushåll och målsättningen att vilja lära sig mer. Under praktiktiden kommer de förhoppningsvis att att fortsätta inom detta arbetsområde och  påbörja en utbildning inom restaurang och storhushåll till hösten. Branschen upplever idag av en stor personalbrist och alla som går ut från en restaurangutbildning idag får arbete.

Future Kitchen kan implementeras på fler håll om piloten blir framgångsrik

Future Kitchen-projektet ger nyanlända möjlighet till att visa framfötterna och få en bra start i Sverige genom att komma ut i praktiskt arbete och vardagslivet samtidigt som de utvecklar språket i snabb takt. Om pilotprojektet faller väl ut kommer det implementeras på fler håll framöver.

Läs mer om Future Kitchen på Uddevalla kommuns hemsida

Läs mer om projektet på Måltid Sveriges hemsida

Du kanske även gillar dettaDela detta socialt
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *