Barnen odlar och lagar maten på Skogsbackens förskola

När barnen är med i köket och lagar mat skapas ett naturligt förhållningssätt till mat, måltid och en hållbar miljö.

Så står det på den lilla skrivtavlan i förskoleköket där Mona Utsten är förskolekock och matpedagog på Skogsbackens förskola i Svenshögen utanför Stenungsund. De är en av tre finalister i Arla Guldkos kategori Bästa Matglädjeförskola 2017. De andra är Föräldrakooperativet Flisan, Färjestaden och Förskolan Stavstugan, Katrineholm.

Skogsbackens förskola Arla Guldko Måltidspedagogik

Skogsbackens förskola är vackert beläget med utsikt över sjön

Den här soliga morgonen i början av mars när jag kommer körande längs sjön Hällungen är det som att komma ut till en riktig idyll. Lite känsla av vägens ände efter att GPS-en lotsat mig rätt sedan att jag svängt av E6 mellan Göteborg och Oslo. Namnet Skogsbacken ger skäl för namnet där förskolan ligger i skogskanten uppe på en höjd med strålande utsikt över sjön.

Skogsbackens förskola Arla Guldko Måltidspedagogik
Skogsbackens förskola ligger vackert vid sjön Hällungen i Svenshögen (Foto C.Blidö)

Skogsbackens förskola drivs som ekonomisk förening

Det är en gammal skolbyggnad som togs över av förskolan när skolan skulle läggas ner. Det är en fristående verksamhet som drivs som ekonomisk förening. Skolbyggnaden omgärdas av en stor gård med grillhus, odlingsytor med pallkrageodlingar och sandlådor, gungor, klätterställningar och annat för barnen att upptäcka. Förskolan har ungefär 30 barn fördelade på två avdelningar, Älvorna och Trollen.

Skogsbacken är trippelcertifierade för KRAV med 90 % ekologiska livsmedel

Hållbar utveckling är ett fokusområde och förskolan är sedan länge certifierade för Grön flagg. Förskolan har eget kök och är certifierade med tre KRAV-stjärnor/märken. Det betyder att minst 90 % av det totala inköpsvärdet av kökets livsmedel är ekologiska och att allt animaliskt som köps in måste vara KRAV-märkt/EU-ekologiska/MSC-märkta produkter. Förskolan har också valt att ha en sockerfri profil då många föräldrar efterfrågat det. Specialkost anpassas efter behov efter dialog med förskolekocken.

Skogsbackens förskola Arla Guldko Måltidspedagogik
Skogsbackens kök och källare är restaurangen på förskolan (Foto C.Blidö)

Frukostbuffé och äter länge tillsammans

Direkt när jag kommer in på förskolan blir jag inbjuden att delta i frukosten med barnen i restaurangen som man döpt till Skogsbackens kök och källare eftersom köket ligger på nedre plan i huset. Varje morgon dukas en frukostbuffé upp och de äter länge tillsammans. Vid bordet samtalar vi om våra namn, hårfärgerna som vi alla har och att makrill är gott på mackan.

Efter frukosten följer jag med Anna-Karin Johansson, en av pedagogerna som visar mig runt i förskolans lokaler. Hon berättar engagerat om avdelningarnas olika ateljéer där man tar tillvara naturens resurser, återvinner mycket som pyssel och att barnen får lära sig att vi är planetskötare allihop. Det odlas i fönstren och planeringen pågår för sommarens odling i odlingsbäddarna utomhus.

Skogsbackens förskola Arla Guldko Måltidspedagogik
Det odlas mycket i fönstren och planeras för odlingsbäddarna ute på gården (Foto C.Blidö)

Minimästerkockar är med och lagar maten i förskoleköket

Tillbaka i restaurangen och förskoleköket där Mona har fått hjälp av en av sina minimästerkockar. Idag är det Heidi som hjälper till att fixa förskolans lunch. Skära morötter, hälla på olja, salt och örter. Lägga på plåt och låta det gå in i ugnen. Det ska bli tillbehör till de barn som äter vegetariskt. Duka fram på borden, fylla upp vattenkannor och provsmaka dagens köttgryta ingår i uppdragen för dagens minimästerkock.

Skogsbackens förskola Arla Guldko Måltidspedagogik
Minimästerkockar får vara med i köket och laga mat (Foto C.Blidö)

”Min mamma och pappa slänger alla skal”

Mona har en ständig dialog med minimästerkocken och är uppmuntrande till att hitta egna lösningar på uppgifter som ska göras. Heidi upptäcker en plåt med apelsinskal som Mona tidigare torkat i ugnen. ”Min mamma och pappa brukar slänga alla skal” säger hon. ”Det gör de flesta men innan man slänger ska man tänka: Kan vi använda det här till något mer?” berättar Mona. Apelsinskalen blir smaksättare i köttgrytan och på det viset minskar förskolans matsvinn.

Hur låter maten undrar vi när vi äter lunchen

När det är dags för lunch sitter alla barn på sina platser tillsammans med pedagogerna och även jag får en given plats vid ett av borden. Alla barn tar friskt av alla grönsakerna och lägger på tallriken. De flesta är noga med att lägga det i separata högar men ett par av barnen vill hellre blanda det mer. Eter en stund hamnar spontant samtalsämnet kring vad vi äter, hur det ser ut och framför allt hur maten låter. Det är barnen som styr samtalet och uppmuntrar till att höra på maten.

Skogsbackens förskola Arla Guldko Måltidspedagogik
Många olika grönsaker serveras varje dag på förskolan (Foto C.Blidö)

Vi stoppar in en bit broccoli i munnen och håller för öronen så vi  kan koncentrera oss på ljudet när vi tuggar. Likadant med potatisen och allt annat på tallriken. Potatis låter som svampig lera och broccoli låter ”knap knap”, lite mer krispigt.

Måltidspedagogik är en naturligt integrerad del av verksamheten

”Vi har alltid sett värdet i måltiderna och att det är lärorikt för barnen att vara med i köket” säger Mona tidigt på dagen när jag är där. Hon berättar om att de ”bara gör” och det är långt senare som de insåg att de håller på med måltidspedagogik. Det har fallit sig så naturligt och det är underbart att se hur barnen utvecklas. Mona hoppas att finalplatsen i Arla Guldko kan få fler att upptäcka deras arbetssätt och se fördelarna med detta. Hon dörmmer om att fler förskolor tar efter.

Det här är det roligaste jobbet jag haft! Det är helt fantastiskt. Jag önskar att alla förskolor var så här, säger Mona innan vi skiljs åt för dagen.

Mer information

Skogsbackens förskola

Arla Guldko

Radio P4 Göteborg har gjort ett inslag från Skogsbackens förskola. Lyssna gärna!

 

Tapaspodden har ägnat ett helt avsnitt åt måltidspedagogik. Lyssna gärna!

Du kanske även gillar dettaDela detta socialt
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *